Wat is acute leukemie?

Mijn ziekte
Acute lymfatische leukemie is een vorm van bloedkanker. Deze vorm van kanker ontstaat in het beenmerg. Acute lymfatische leukemie wordt ook wel afgekort als ALL.
Bij acute leukemie is er een aantal veranderingen in het erfelijk materiaal (DNA) ontstaan. Deze veranderingen heten mutaties. Hierdoor rijpen bepaalde witte bloedcellen in het beenmerg niet uit en gaat het beenmerg afwijkende bloedcellen produceren: kwaadaardige blasten.

Ongecontroleerde celdeling
De ongerijpte cellen blijven zich voortdurend delen. Gezonde cellen reageren op signalen vanuit de omgeving. Bijvoorbeeld het signaal om te stoppen met delen als er voldoende cellen zijn. De ongerijpte cellen reageren niet meer op deze signalen: ze delen ongecontroleerd. Hierdoor ontstaan heel veel abnormale bloedcellen.

Abnormale cellen verdringen alle andere cellen
Eerst is er alleen een overschot aan witte bloedcellen in het beenmerg. De grote hoeveelheden abnormale witte bloedcellen verdringen dan de rode bloedcellen, de bloedplaatjes en de normale witte bloedcellen. Dit kan in korte tijd gebeuren: dagen tot weken.
Later komen de abnormale witte bloedcellen in de bloedbaan en soms ook in de organen terecht. Die kunnen dan overvol raken met abnormale cellen.

Bloedwaarden
Hier zie je goed het verschil tussen normaal bloed en mijn bloed met leukemie cellen.

Hoe gaan ze mijn ziekte bestrijden: Behandeling